A "homok aranya"

Az őszi hidegek beköszöntével sokan igyekeznek több C-vitamint fogyasztani, hogy növeljék szervezetük ellenálló képességét. A természetben  ilyenkor érnek azok a gyümölcsök, amik ezt számunkra biztosítani tudják.  A citrusfélék mellett a nálunk is őshonos gyümölcsök legtöbbje tartalmazza, különösen nagy mennyiségben van jelen a csipkebogyó mellett a kevésbé ismert homoktövisben is. (A csipkebogyó C vitamin tartalma négyszer több, mint a citromé, a homoktövisé pedig a citrom tízszerese!)


A homoktövis (Hippophae rhamnoides) homokos talajon, folyó- és patakpartok hordalékain nő- innen, és gazdag beltartalmi értéke miatt szokták a "homok aranyának" is nevezni.  Hazánkban is honos: korábban főleg a Szigetközben fordult elő nagyobb mennyiségben. Ma már természetes populációja szigorúan védett, de gyümölcséért sokfelé termesztik.

Kétlaki cserje, levelei hosszúkás lándzsa alakúak, ép szélűek. Sárga virágai március-áprilisban nyílnak, gyümölcse augusztus szeptember környékén érik. Eleinte kesernyés, savanyú, a hidegebb napok beköszöntével válik édessé.

Termését a tibeti gyógyítók is évezredek óta alkalmazzák. Magas C-vitamin tartalma mellett karotinoidokat, B, E és F vitaminokat, nyomelemeket (Ca, Mg, Fe), cseranyagokat és szerves növényi savakat tartalmaz, magjából és húsából hidegen sajtolással értékes olaj nyerhető.

Hatásai:

✔ Vitamintartalmánál fogva növeli a szervezet ellenálló képességét fertőző (főleg meghüléses) betegségekkel szemben. Gyorsítja a gyógyulást, segíti a szervezet regenerálódását betegségek és műtétek után is.

✔ Védi az ereket, eredményesen csökkenti a vér koleszterin- és triglicerid szintjét, csökkenti a vércukorszint ingadozását étkezések után. 

✔ Erős antioxidáns, tehát véd a szervezetben keletkező szabadgyökök káros hatásától: védelmet jelent a rákkeltő karcinogén anyagokkal szemben. 

✔ Növeli a fizikai- és szellemi teljesítőképességet, javítja az általános egészségi állapotot

✔ Hozzájárul a hormonrendszer egyensúlyának megőrzéséhez
Erősíti az idegrendszert, védelmet nyújt a stressz káros hatásai ellen.

✔ Zsíroldó hatású, fokozza az anyagcserét, így segít az optimális testsúly megtartásában. Kedvezően hat a gyomor-és nyombélfekélyre, védi a májat.

✔ Képes visszaépíteni a sorvadt, gyengült izmokat, magjának olaja kívülről regenerálja a bőrt. 

✔ Növeli a szervezet ellenállóképességét a sugárártalmakkal szemben.

Felhasználása


A homoktövis nem adja olcsón a gyümölcsét: két és fél óra munka után  kb. 6 kg homoktövissel tértünk haza. (később még egyszer vissza tudtunk menni az ültetvényre) Mosás, tisztítás után a gyümölcs egy része kis üvegekbe került, ezek mézzel leöntve, lezárva hűvös kamrában várják, hogy két hét múlva megkóstoljuk a mézes homoktövis bogyókat. 

A többi gyümölcsöt papadicsom-paszírozó gépen kipréseltük, a levéből mézzel, cukorral készült szirup lett, így hidegen Na-benzoáttal tartósítva. A szörpöt sötét üvegbe, hideg kamrába tettük, hogy vitamintartalmát minél tovább megőrizze- ezzel együtt is idővel veszíteni fog vitamintartalmából, biztos-ami biztos, már jó másfél liter elfogyott: finom, és főleg egészséges ital lett, nálunk kicsik és nagyok egyformán szeretik!

A présgépből kikerülő magot és gyümölcshéjat sem hagytuk elveszni: szárítógépbe tettem, hogy maradék nedvességtartalmat kivonva ezt is tartósítsuk. Ebben a formában, vagy porítva adható teához, teakeverékekhez.

Ezeket a termékeket fogyasztva olyan természetes formájú vitaminokhoz jutunk, amik a gyümölcsben komplex-, szervezetünk számára jóval könnyebben feldolgozható formában vannak jelen, mint a szintetikus vitaminokban. A méz magas ásványianyag tartalma méginkább kiegészíti a homoktövis kedvező hatását, és kellemesen kompenzálja a gyümölcs savanyú ízét.

Felhasznált irodalom: 
dr. Babulka Péter Kósa Géza: Képes gyógynövénykalaúz
Bernáth Jenő: Vadon termő és termesztett gyógynövények
Kürti Gábor: Vitamin ABC
www.homoktovisvelo.hu
hu.wikipedia.org

Amennyiben szeretnél értesítést kapni ha új tartalom kerül a blogra, az oldal tetején található "subscribe" gombra kattintva adhatod meg ehhez az email címedet.

Megjegyzések

  1. Ezt kipróbálnám én is !: ) - de nem emlékszem, hogy Verőcén lenne ilyen.
    Nagyon hangulatos, kedvcsináló bejegyzés, a szöveg is, képek is!
    (nagyon jók a fotók)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem hiszem, hogy lenne- hacsak nem ültetett oda valaki... Vadon ma már nagyon ritka és védett is! (hasonló bogyósok, pl tűztövis amit díszcserjének ültetnek, mérgező lehetnek- ne szedj olyat, amit nem ismersz 100% biztonsággal!!!)
      De ültetni érdemes, igénytelen, és 3-4 évesen már meghálálja magát!

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Újrakezdés

A nyírfa titka

Bemutatkozás