Gyógynövényes telelő

 




A gyógynövényekkel foglalkozók számára a tél egy kicsit pihenősebb időszak: novemberben begyűjtöttük az utolsó bogyósokat is, csipkét, kökényt, most már több idő juthat  a családra, önmagunkra, egészségünk megőrzésére és a szellemi munkára. 

December

Többnyire az ünnepre való felkészüléssel telik. Mióta aktívan foglalkozom a gyógynövényekkel, a fa alá is ilyen csomagok kerülnek a családban: gyógynövényes szappanok, krémek, szörpök és egyéb finomságok. Idén különösen nagy sikert aratott a mézes homoktövis szörp és bogyó, valamint a személyre szabott gyógytea keverékek és élvezeti teák. Mindennek összekészítése, csomagolása nálunk családi feladat: a gyerekek is aktív részesei a készülődésnek - nélkülük nem is győzném a sok munkát.



A január 


már jóval nyugodtabban, több kirándulással,  tanulással és olvasással telt. Régi könyveim, jegyzeteim mellé sikerült egy-két újat is beszerezni: Rácz János Növénynevek enciklopédiája című munkája például régi vágyam volt. Rengeteg érdekes információt ad a különböző növények kultúrtörténetéről, nyelvünkben, nyelvjárásainkban való megjelenéséről, a növény felhasználásáról, népi gyógyászatunkban betöltött szerepéről is. 



Február

Ebben a hónapban már intenzíven készülök a március közepén kezdődő idei gyógynövényes szezonra. Átnézem a receptúrákat, számba veszem az itthon lévő gyógynövénykészletet: mi az, amiből keveset gyűjtöttem tavaly és elfogyott, mi az, amiből sok felesleg maradt. Ebben a hónapban már megkezdődik a Nagyböjt: figyelmeztet arra, hogy lelkünket, testünket egyaránt föl kell készíteni a tavaszi újrakezdésre. Ez a tisztítókúrák ideje is, amit én márciusban, a nyírfavíz csapolásának idejével szoktam kezdeni- de erről majd akkor, egy külön bejegyzésben fogok beszámolni.

Tovább tervezzük a kert, a leendő "Fitopark" alakítását (most még csak papíron) - bár idén ez nem rajtam fog múlni: kocsibejáró kiépítése és a magaságyások kialakítása után azok beültetése,  a kinti közösségi terek megtervezése és kialakítása is férjemmel, Mikivel közös feladat lesz. 


És a jövő...

Nagyon bízom benne, hogy a turizmus újraindulásával én is meghírdethetem gyógynövényes túráimat, amikre Ti is elkísérhettek majd. A közös gyógynövénygyűjtések során az egyes növények megismerésén túl tippeket kaphattok azok biztonságos felhasználására, elleshetitek a feldolgozás, tartósítás különböző módszereit. Amíg pedig erre nincs lehetőség, itt, a blogon számolok be Nektek az aktuálisan gyűjthető növényekről, felhasználásukról, hozzájuk kapcsolódó érdekességekről!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Újrakezdés

A nyírfa titka

Bemutatkozás