Alma-cékla rostoslé
Alma-cékla rostoslé
Nálunk valahogy soha nem ér véget a befőzési szezon. Az utolsó hómentes napon végre kiszedtük a földből az idei cékla termést. A család egyik kedvence az almával együtt elrakott rostoslé, télre igazi energiabomba!
A cékla
Kedvező élettani hatása egyre ismertebb a közvélemény előtt, mégis legtöbben csak ecetes formában, savanyúságnak fogyasztják. Pedig egy igazán sokrétűen felhasználható tápláléknövényünk, amit rendszeresen fogyasztanunk kellene egészségünk megőrzése érdekében!
Rengeteg ásványi anyagot, vasat, folsavat, káliumot, kalciumot, mangánt, rezet, magnéziumot és C vitamint tartalmaz. Tápláléknövényeink közül az egyik kiemelkedő vasforrásunk, és mivel tartalmazza a vas felszívódásához szükséges folsavat és C vitamint, különösen ajánlott vashiányos vérszegénységben szenvedőknek, gyermeket váró vagy ezt tervező édesanyáknak.
Nitrátokban gazdag, ezért növeli az állóképességet, javítja a vérkeringést, így nemcsak az fizikai teljesítményt növeli , hanem segít csökkenteni a szív-érrendszeri betegségek és a demencia kialakulásának kockázatát is.
Színanyagainak köszönhetően jelentős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása van, amik segítik a sejtek megújulását, csökkentik a rákos elváltozások kialakulásának kockázatát.
A benne lévő betain zsírégető hatású, így fogyókúrázóknak is bátran javasolható, a benne lévő rostok pedig támogatják az emésztőrendszer egészséges működését.
Rengeteg ásványi anyagot, vasat, folsavat, káliumot, kalciumot, mangánt, rezet, magnéziumot és C vitamint tartalmaz. Tápláléknövényeink közül az egyik kiemelkedő vasforrásunk, és mivel tartalmazza a vas felszívódásához szükséges folsavat és C vitamint, különösen ajánlott vashiányos vérszegénységben szenvedőknek, gyermeket váró vagy ezt tervező édesanyáknak.
Nitrátokban gazdag, ezért növeli az állóképességet, javítja a vérkeringést, így nemcsak az fizikai teljesítményt növeli , hanem segít csökkenteni a szív-érrendszeri betegségek és a demencia kialakulásának kockázatát is.
Színanyagainak köszönhetően jelentős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása van, amik segítik a sejtek megújulását, csökkentik a rákos elváltozások kialakulásának kockázatát.
A benne lévő betain zsírégető hatású, így fogyókúrázóknak is bátran javasolható, a benne lévő rostok pedig támogatják az emésztőrendszer egészséges működését.
Almás-céklás rostoslé
Az így elkészített ivólevet nálunk mindenki szereti, a legjobban talán mégis a férjem, aki az erdei munkához szokta magával vinni. Olyan sűrű, mint egy kiadós leves, rengeteg energiát tud biztosítani a nehéz fizikai munkához is. Elkészítése nem bonyolult: a megtisztított céklákat felkockázva, kevés vízben félpuhára főzzük (sárgarépával együtt is készíthető, úgy is nagyon finom), majd hozzáadjuk az almákat. Ha minden megpuhult, botmixerrel pürésítjük, felöntjük vízzel, ízesíthetjük citrommal, ha szükségesnek érezzük, cukorral. Újra forraljuk, majd forrón steril üvegekbe töltjük, és egy napig dunsztoljuk.
Ha kis mennyiséget készítek, amit nem akarok dunsztolással tartósítani, cukor helyett mézet érdemes használni. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen forrró, amikor a mézet hozzátesszük, és természetesen már forralni sem kell, hogy a méz aktív hatóanyagait megőrizhessük!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése