Őszi bogyógyűjtés
Szeptember végével a gyógynövényes főszezon is véget ér, de még nincs itt az
ideje a téli pihenőnek: ilyenkor kezdődik a szüret időszaka: nemcsak a szőlő,
alma, körte, hanem a vadgyümölcsök érési ideje is. Közülük talán legismertebb
a csipke, a vadrózsa áltermése, de érdemes gyűjteni galagonyát, kökényt,
somot, a feketebodza bogyóját, a termesztett gyümölcsök közül pedig nem szabad
kifelejteni a homoktövist sem, amiről már korábbi cikkemben írtam.
Bodzabogyó
A fekete bodzáról (Sambucus nigra) legtöbbeknek a tavasszal, nyár elején
nyíló, hatalmas fehér tányéros virágok jutnak eszébe. Illatos virágiból finom
szörp készíthető, teája izzasztó, lázcsillapító hatásáról ismert, gyakori
összetevője a megfázás, nátha, influenza tüneteinek enyhítésére készült
teakeverékeknek. Ennek a közkedvelt gyógynövénynek az ősszel érő bogyója
sokkal kevesebb gyűjtőt vonz magához: bár a mezőgazdaságban termesztett bodza
bogyóit az élelmiszeripar mint szinezőanyagot felhasználja, a vadon termő
bodza bogyóit kevesen gyűjtik. Beltartalmi értékei, többek között a nagyon magas vitamin, aminosav, ásványi
anyag, antocianin és flavonoid tartalma miatt immunerősítőként
használható. Kiemelkedő a vas-, kálium-, kalcium-, magnézium- és
foszfortartalma. Szinte valamennyi, a fehérje beépítéséhez szükséges
esszenciális zsírsavat tartalmazza. A terméséből készült tea enyhe hashajtó hatású, izzasztószerként,
vizelethajtóként is kiváló. A friss termésből lekvár is készíthető,
meghűlésnél immunerősítőként és izzasztóként szolgál, de enyhíti a
reumatikus fájdalmakat is.
Antocián glikozid tartalma sokakban félelmet kelt: ezek a
vegyületek a szervezetben átalakulva akár mérgezést is okozhatnak, hányást,
hasmenést, izomgörcsöket okozva. Ezek a mérgező vegyületek azonban hő hatására
bomlanak, így a megfőzött lekvár, főleg, amiből a magokat kipréselték teljes
biztonsággal fogyasztható.
Nem állítható azonban ugyanez a bodza rokonairól, a gyalogbodza (Sambucus ebulus) valamint a fürtös bodza (Sambucus racemosa) valamennyi része nagy mennyiségben tartalmaz mérgező vegyületeket, ezért fogyasztásuk veszélyes!
Nem állítható azonban ugyanez a bodza rokonairól, a gyalogbodza (Sambucus ebulus) valamint a fürtös bodza (Sambucus racemosa) valamennyi része nagy mennyiségben tartalmaz mérgező vegyületeket, ezért fogyasztásuk veszélyes!
"Izzik a galagonya ruhája"
Szeptember végén, október elején kezdődik a galagonya termésének begyűjtési
időszaka. Ezek a piros bogyók legelőkön és erdőszéleken gyakran előforduló
ágtövises cserje, az egybibés (Crataegus monogyna)- és cseregalagonya
(Crataegus oxyacantha) termései.
A népi gyógyászatban az egyik leggyakrabban alkalmazott szívgyógyszerek
egyike. Jótékony hatását már az 1.században lejegyezték, hatásosságát mára
már klinikai vizsgálatok is alátámasztják.
A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben a galagonya termése és virágos hajtásvége
egyaránt szerepel. Illatos virágai öt fehér sziromból állnak, májusban
nyílnak.
Jó hatással van a fáradt, túlterhelt, stresszben élő szervezetre: a népnyelv
a szív kenyerének is nevezi. Glikozidjai javítják a koronáriakeringést és a
szívizom vérellátását, fokozzák a szívizom összehúzódásának erejét.
Rugalmasan tartja a szívizom sejteket és az érfalakat, csökkenti a magas
vérnyomást. Nyugtató, enyhe vízhajtó hatása miatt is segíti, könnyíti a szív
munkáját, ezért idősebb korban teájának rendszeres fogyasztása preventív
céllal is ajánlott lehet.
Terméséből megszárítva készíthetünk teát: érdemes a virágos ágvéggel keverve
készíteni a forrázatot, ezt 15 perc áztatás után szűrjük és fogyasszuk
napi rendszerességgel.
A friss termésekből készíthetünk lekvárt: érdemes almával, birsalmával
keverni, az eredmény egy igazán különleges ízű és hatású lekvár lesz, de
készíthetünk likőrt vagy gyümölcszselét is, fűszeres íze miatt mártások,
saláták különleges összetevője is lehet.
Csipke
Talán az egyik legismertebb őszi vadgyümölcs a vadrózsa áltermése, a csipke.
A dércsípte bogyókat a régiek is gyűjtötték, szárították teának, készítettek
belőle szörpöt és lekvárt is, amit mifelénk hecsedlinek hív a népnyelv, de
különböző tájainkon a legkülönbözőbb nevekkel találkozhatunk. A csipke
begyűjtése nem egyszerű feladat, hiszen a tövises cserje nem adja olcsón a
gyümölcsét, de mindenképp megéri a fáradtságot! A csipke beltartalmi értékei
miatt az őszi-téli időszak egyik legkedveltebb és legfontosabb gyümölcse.
Magas C-vitamin tartalma mellett nem elhanyagolhatóak értékes cukrai, a
benne megtalálható pektin, szerves savak, ásványi anyagok és
nyomelemek. részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszövetet, fokozza a
szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel
szemben. Mindezek mellett a csipkebogyó segíti a csontok erősödését, szilárdságát
és a csontképződést. Javítja a vér koleszterinszintjét, szabályozza a vérnyomást, valamint elősegíti az emésztést. Jó hatással
van a szív egészségére, illetve az általános egészségi
állapotra.
Kökény
Koratavasszal az elsők között hozza sűrű, fehér virágait. A népi
megfigyelés úgy tartja, hogy a kökény virágzása még fagyot hoz. Idén
tavasszal olyan erős fagyokat hozott, hogy szinte valamennyi virág
lefagyott, így hiába, hogy az erdő alja tele van kökénybokrokkal, alig
találni rajtuk egy-két kéklő bogyót. Nincs ez minden évben így, és ha a
virágok által ígért fagy mégsem olyan erős, az őszi első fagyos éjszakák
után érdemes begyűjteni a dércsípte kökénybogyókat! Ilyenkor már nem olyan
fanyar, mint a fagyok előtt, beltartalmi értéke pedig- mint valamennyi
őszi gyümölcsnek- érdemessé teszi, hogy rászánjuk az időt és az energiát!
És persze a kezünket: ez a bokor is erős ágtöviseket növeszt, hogy ne
legyen egyszerű megszerezni gyümölcsét. A termésekből készített lekvár, bor, pálinka vagy likőr betegségek után
kiváló roboráló szer, immunrendszer- és idegerősítő. Zsírcsökkentő hatású,
fogyókúra esetén nélkülözhetetlen. Méregtelenítő és vértisztító hatása
miatt bőrkiütések megszüntetésére is alkalmazhatjuk.
Ebből a termésből szinte minden készíthető, amit a gyümölcsökből
lehetséges: szörp, lekvár, befőtt, zselé, likőr- édességnek, vagy húsok
mellé mártásnak egyaránt kitűnő, érdekessé, változatossá teszi az
ételeket: érdemes kísérletezni!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése