Mézes csipkebogyó szörp



A csipkebogyó magas C vitamin tartalma közismert: sokan kedvelik, gyűjtik, szárítják a téli teára való bogyókat. Azt is sokan tudják, hogy a C vitamin  40 fok körül bomlik, ezért a teát hideg áztatással készítjük: az összeroppantott bogyókat (vagy a szőrös magoktól megtisztított csipkehúst) langyos vízbe áztatjuk, majd 8 óra után leszűrve fogyasztjuk. 


Hogy a magas vitamintartalmat megőrizzem, hideg eljárással, áztatással készítem a szörpöt, hőkezelés hiányában viszont a tartósítószer használata feltétlenül szükséges. Hogy az egészségmegőrző, immunerősítő hatást tovább növeljem, az eredeti 1-1,5 kg cukor helyett én 50 dkg cukor mellé 70-100 dkg termelői mézet használok. A méz rendkívül gazdag ásványi anyagokban és nyomelemekben, amiknek a felszívódásához C vitaminra van szükség- így egy komplex, intenzív hatású és nagyon finom szörpöt kapunk!

 


1,5 kg csipkebogyót aprítóval (vagy húsdarálóval) összezúzunk, 1,5 l forralt, majd langyosra hűtött vízzel felöntjük, 24 órát állni hagyjuk. Sűrű szitán átszűrjük, az 1. szűrletet hűtőbe tesszük, a bogyókat még egyszer leöntjük 1,5 l forralt, langyosra hűtött vízzel és még egy napig áztatjuk. A puhára ázott bogyókat másmap botmixerrel még jobban összetörjük, majd szűrjük, és alaposan kinyomkodjuk a gyümölcshúst. 


A két szűrletet összekeverjük, 50dkg cukorral és 70-100 dkg mézzel izlés szerint édesítjük. Hozzáteszünk 10-15 dkg citromsavat, adagolási útmutató szerint tartósítószert (Natrium benzoátot), majd steril üvegekbe töltjük a szörpöt. 

Az üvegekben a csipkehús egy idő után leül az üveg aljára, ezért fogyasztás előtt alaposan föl kell rázni a szörpöt!

Egészségetekre!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Újrakezdés

A nyírfa titka

Bemutatkozás