Az a makacs csalángyökér...


Mióta falun élek (immár 12 éve) szinte minden tavaszra jut olyan korábban műveletlen kertterület, amit az előző éveken még magas csalán borított. Ha nem akarok az év folyamán ezzel a makacs, csípős, olykor embermagasságig is megnövő dudvával kűzdeni, akkor ki kell szedni a gyökereit a földből. Eleinte rengeteg bosszúságot okozott, hiszen nem adja könnyen meg magát, ráadásul estére az egész karom zsibbad a csípésektől, de hamarosan rájöttem, mennyire megéri a fáradtságot!



A nagy csalán (urtica dioica) az egyik legsokoldalúbb gyógynövények egyike. A gyökerétől a levelén keresztül a magjáig minden részében felhasználható, számtalan gyógyhatással bír, sőt nagyanyáink korában tápláléknövénykénk is ismert, szeretett volt.

Gyökerei tavasz elején, márciusban tartalmazzák a legtöbb hatóanyagot: a kiásott gyökereket alaposan meg kell tisztítani, majd felaprítani. Egy részéből tinktura készül: ez alkoholos kivonatot jelent, ami külsőleg a fejbőr bedörzsölésére való, hajvizet, sampont lehet majd késziteni belőle.
A többi aprított gyökér a szárítóba kerül, hogy később teát, főzetet készíthessünk belőle. 
A csalán friss levelei a tavaszi tisztítókúrák alapjául szolgálnak: vízhajtó tulajdonsága klinikai tesztekkel igazolt, oldja a szervezetben- erekben, izületekben lerakódott salakanyagokat. Tisztít és ezzel együtt rengeteg vitaminnal (C, B, H, K, U, béta-karotin), valamint ásványi anyaggal (vas, magnézium, réz, cink, nátrium, kálium, foszfor, magnézium, kalcium és szilícium), tölti föl a hosszú tél alatt erre kiéhezett szervezetünket. Teáját kúraszerűen maximum hat hétig fogyaszthatjuk, segítségével könnyebben lendülhetünk át a tavaszi fáradtságon.

Tavaszi étrendünket érdemes kiegészíteni a csalán leveléből készült levessel vagy főzelékkel: nálunk a fokhagymás, krumplis változat a nyerő, de az interneten számtalan érdekes receptet találhatunk.A vállalkozó kedvűek pedig kísérletezhetnek a levél friss présnedvével, ami akár egy tavaszi smoothy vagy pesto értékes alkotórésze is lehet

A pontos receptek ITT olvashatók

Vigyázat: szívelégtelenségben, veseelégtelenségben szenvedőknek valamint várandós anyáknak nem ajánlott, túlzott fogyasztása egészségeseknél is vesekárosodást okozhat!


Amennyiben szeretnél értesítést kapni ha új tartalom kerül a blogra, az oldal tetején található "subscribe" gombra kattintva adhatod meg ehhez az email címedet.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Újrakezdés

A nyírfa titka

Bemutatkozás