Immunrendszerünk erősítése - természetesen

Lassan túl vagyunk az első iskolai hónapon, de az ősz még mindíg több izgalommal és kérdőjellel van teletűzdelve, mint az eddigi években. Gyermekeinknek majd' fél év szünet után kellett újra iskolapadba ülni; a korábbiaknál jóval több szabály és előírás betartása mellett kell megküzdeniük az esetleges lemaradásokkal és az előttük álló feladatokkal is. 

Ez a fizikai, szellemi és lelki terhelés, ami most a családok valamennyi tagját nyomja, szervezetünk számára is komoly kihívást jelent. Ilyen körülmények között még nehezebb lesz felvenni a harcot az eddig ismert- és új kórokozókkal szemben is, ezért immunrendszerünk támogatása és erősítése mindenki számára nagyon fontos.

A természetgyógyászat számtalan módszert ismer, én most a legegszerűbb, legkézenfekvőbb megoldásokat igyekszem összegyűjteni.

1. Mozgás

A friss levegőn, természetben töltött aktiv kikapcsolódás egyike a legegyszerűbb és leghatékonyabb módszereknek. A fizikai aktivitás javítja a keringési rendszer működését, növeli a légzés intenzitását. Aki rendszeresen mozog, annak jobb lesz az étvágya, pihentetőbb az alvása. A friss levegőn, természetben történő mozgás növeli bélbaktériumaink számát és sokszínűségét, ami immunrendszerünk működéséhez nélkülözhetetlen. Sportolás során az idegrendszer harmóniába kerül, oldódnak a stressz által okozott görcsök és feszültségek. A mozgás örömöt ad, kikapcsol, ha együtt mozgunk, az közösséget teremt, kapcsolatot épít.

2. Táplálkozás 

Ahhoz, hogy immunrendszerünk fel tudja venni a harcot a kórokozókkal, szüksége van a működéséhez nélkülözhetetlen ásványi anyagokra, vitaminokra, nyomelemekre, amiket elsősorban a táplálékunkkal kell biztosítani. Nyár végén még tele a kertünk (vagy a piac) a friss zöldségekkel és gyümölcsökkel: használjuk ezt ki, együnk minél színesebben, fogyasszuk ezeket bátran nyersen is, hiszen így tud a legtöbb élő hatóanyag a szervezetünkbe jutni. Használjuk bátran a friss, zöld fűszernövényeket: ne feledjük, valamennyi fűszerünk gyógynövény is egyben, segítik, támogatják szervezetünk működését. 

Fogyasszunk minél kevesebb cukrot: a magas cukorbevitel nemcsak a vércukor-és inzulin háztartásunkat teszik tönkre, hanem a belekben erjedési folyamatokat indít, lehetetlenné téve az egészséges bélflóra működését, és helyet adva ezzel a káros baktériumoknak. Zárjunk ki minden felesleges cukrot és édességet: fogyasszunk helyette friss gyümölcsöt illetve mézzel édesített finomságokat! Tudom, ez az egyik legnehezebb pont, de immunrendszerünk meg fogja hálálni!

Ne feledkezzünk meg az elegendő folyadék fogyasztásáról sem: kiválasztásunk során nagyon sok káros anyagtól szabadulunk meg, ehhez azonben nélkülözhetetlen az optimális folyadékbevitel.

3. Stressz csökkentése- relaxáció

Szervezetünkben a pszicho-neuro-immunrendszer kéz-a kézben jár. Ahhoz, hogy a szervezetünk jól tudjon védekezni, ahhoz nekünk is meg kell tanulni megküzdeni a mindennapjainkkal. Sportoljunk, tanuljunk meg egyszerű relaxációs technikákat- és tanítsuk meg erre a gyerekeinket is! Kapcsoljunk ki minden olyan forrást, ami fölöslegesen növeli az aggodalmainkat: nem baj, ha nem értesülünk rögtön a világ összes borzalmáról!

4. Alvás, pihenés

Az aktív pihenés mellett az alvás is nagyon fontos, hogy szervezetünk, idegrendszerünk regenerálódni tudjon. Biztosítsunk elegendő időt az alvásra, gondoskodjunk róla, hogy a lehető legtöbb zavaró tényezőt, fényeket és zajokat ki tudjuk iktatni!

5. Gyógynövények

És ha mindezeket már megtettük, még mindíg van külső segítség, a gyógynövények, amik szervezetünk védekező képességét támogatni tudják. 

Bíbor kasvirág:méltán a legismertebb és leggyakrabban alkalmazott immunerősítő gyógynövényünk. Gyökerének alkoholos kivonatát gyógyszertárakban forgalmazzák, alkohomentes változatban is kapható. Bizonyítottan növeli immunsejtjeink számát, így fertőzés esetén szervezetünk gyorsabban, hatékonyabban tud védekezni.

Homoktövis: az egyik legmagasabb C-vitamin tartalmú gyógynövény, de tartalmaz A vitamint, flavonoidokat, ásványi anyagokat, rengeteg antioxidánst, ami szervezetünk védekezéséhez nélkülözhetetlen. 

Csipkebogyó: szintén jelentős C-vitamin forrás, gyakoribb és ismertebb, mint a homoktövis, ezért talán könnyebb beszerezni.  

Méz, virágpor: ezek a méhészeti termékek nemcsak koncentráltan tartalmazzák az egyes növények hatóanyagait, hanem magukban hordozzák a méhek által termelt különböző bioaktív anyagokat és enzimeket. A virágpor emellett olyan komplex fehérjeforrás, ami csaknem az összes, szervezetünk számára nélkülözhetetlen esszenciális aminósavat tartalmazza, kúraszerű alkalmazása, ezért az egész szervezet erősítésére, roborálására alkalmas.

Végezetül egy teakeverék megfázás, influenza tüneteinek enyhítésére: 
    Bodza virág 10 g
    Hársfa virág 10 g
    Apróbojtorján 10 g
    Kakukkfű 10 g
    Lándzsás utifű 10 g

A keverékből 1 evőkanálnyit leforrázunk 2,5 dl vízzel, 10 percig lefedve áztatjuk, mejd leszűrjük. Melegen, de nem forrón, üresen, vagy mézzel ízesítve fogyasszuk!

Amennyiben szeretnél értesítést kapni ha új tartalom kerül a blogra, az oldal tetején található "subscribe" gombra kattintva adhatod meg ehhez az email címedet.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Újrakezdés

A nyírfa titka

Bemutatkozás