Receptek
Csalán tea
1 evőkanál szárított csalánlevelet leforrázunk 3 dl vízzel, 10-15 percig állni hagyjuk.Erős vízhajtó hatása miatt érdemes egész napra eloszva kortyolgatni.Segíti az érfalak tisztulását, a koleszterinszint csökkenését, a hugysav kiürülését, igy reumatikus, köszvényes panaszok ellen is eredményesen alkalmazható.Glikokinin és H vitamin tartalma miatt előnyösen hat a vércukor szabályozására, vitamin és ásványi anyagai segitenek vérszégénység vagy legyengült állapot esetén.Kúraszerűen maximum 6 hétig fogyasztható.Tisztítókúra részeként jól kombinálható mezei zsurlóval, vagy készíthetünk teát a teljes növényből: ilyenkor aprított gyökerét 3-5 percig főzzük, majd ezzel forrázzuk le a csalán leveleit: így sokkal intenzívebb vízhajtó hatást várhatunk.Várandós anyáknak, szív vagy veseelégtelenségben szenvedőknek a csalán teája ellenjavallt!
A megtisztított, felaprított csalángyökeret alkoholba áztatjuk (ez lehet jóminőségű vodka vagy házipálinka vagy 60%-os gyógyszertári alkohol), majd sötét üvegben néha megkeverve 10 napig- két hétig áztatjuk, majd szűrjük.Kiváló hajszesz készül belőle, ami a fejbőr vérellátását fokozva megszűnteti a korpásodást.
Sóval, borssal, fokhagymával ízesítjük, hozzáteszünk egy kevés felkockázott krumplit, és addig főzzük, míg az meg nem puhul.Végül tejszínes habarással sűrítjük, majd pépesítjük. Pirított zsemlekocka illik hozzá.
A megszárított csalánlevelet egy mozsárban porrá törjük: házi készítésű natúr szappanokba keverve szép zöld színt ad a kész szappannak, ásványi anyagaival, hatóanyagaival kívülről is tisztítja, ápolja a bőrt.
Főleg samponszappanok kedvelt és gyakran alkalmazott adalékanyaga.
Ez a szirup négy gyógynövény keverékéből készült meleg eljárással, és évek óta több családnál is bizonyított. Nagyon jó visszajelzések érkeztek róla, sokaknál segített lekűzdeni a nátha- megfázás során kialakuló hurutos köhögést.
Hozzávalók:
15 g szárított lándzsás utifű15 g szárított mezei vagy kerti kakukkfű10 g szárított hársfa virág10 g szöszös ökörfarkkóró virág1 kg cukor1 l vízElkészítése:
A szárított növényeket kimérjük, összekeverjük, és leöntjük 0,5 l forrásban lévő vízzel, majd lefedve fél óráig ázni hagyjuk. Eközben a cukorból és a másik 0,5 l vízből sűrű szirupot főzünk, majd ebbe a szirupba szűrjük a gyógynövényes kivonatot (alaposan kinyomkodjuk a teafüvekből a vizet). Lassú forrásban tartjuk a szirupot, amíg steril üvegekbe (0,25 l-es sötét üveget használok) töltjük, száraz dunsztban 1 napig melegen tartjuk.Felhasználása:
3 éves kortól ajánlott, napi 3-5 evőkanállalFelbontás után hűtőben 1-2 hétig tárolható
Mézes csipkebogyó szörp
A csipkebogyó magas C vitamin tartalma közismert: sokan kedvelik, gyűjtik, szárítják a téli teára való bogyókat. Azt is sokan tudják, hogy a C vitamin 40 fok körül bomlik, ezért a teát hideg áztatással készítjük: az összeroppantott bogyókat (vagy a szőrös magoktól megtisztított csipkehúst langyos vízbe áztatjuk, majd 8 óra után leszűrve fogyasztjuk.
Hogy a magas vitamintartalmat megőrizzem, hideg eljárással készítem a szörpöt áztatással, hőkezelés hiányában így a tartósítószer használata feltétlenül szükséges. Hogy az egészségmegőrző, immunerősítő hatást tovább növeljem, az eredeti 1-1,5 kg cukor helyett én 50 dkg cukor mellé 70-100 dkg termelői mézet használok. A méz rendkívül gazdag ásványi anyagokban és nyomelemekben, amiknek a felszívódásához C vitaminra van szükség- így egy komplex, intenzív hatású és nagyon finom szörpöt kapunk!
1,5 kg csipkebogyót aprítóval (vagy húsdarálóval) összezúzunk, 1,5 l forralt, majd langyosra hűtött vízzel felöntjük, 24 órát állni hagyjuk. Sűrű szitán átszűrjük, az 1. szűrletet hűtőbe tesszük, a bogyókat még egyszer leöntjük 1,5 l forralt, langyosra hűtött vízzel és még egy napig áztatjuk. A puhára ázott bogyókat másmap botmixerrel még jobban összetörjük, majd szűrjük, és alaposan kinyomkodjuk a gyümölcshúst.
A két szűrletet összekeverjük, 50dkg cukorral és 70-100 dkg mézzel izlés szerint édesítjük. Hozzáteszünk 10-15 dkg citromsavat, adagolási útmutató szerint tartósítószert (Natrium benzoátot), majd steril üvegekbe töltjük a szörpöt.
Az üvegekben a csipkehús egy idő után leűl az üveg aljára, ezért fogyasztás előtt alaposan föl kell rázni a szörpöt!
Almás céklás rostoslé
Ez az ivólé egy igazi energiabomba, amiért minden sejted hálás lesz a hosszú, téli hónapokban!
Hozzávalók:
1 kg alma1 kg cékla5 l víz1 citrom leveÍzlés szerint cukor vagy méz
A céklát meghámozzuk, felkockázva kevés vízben félpuhára főzzük (ha szeretnénk, sárgarépát is tehetünk hozzá). Hozzátesszük a megtisztított, cikkekre vágott almát, majd a maradék vízzel felöntjük. Puhára főzzük az almát is, majd botmixerrel pürésítjük. Ízesítjük a citrom levével, ha szükségesnek gondoljuk, cukorral, újra felforraljuk, majd steril üvegekbe töltjük, és egy napig dunsztoljuk.
Ha kisebb mennyiséget készítünk, amit nem kell tartósítani, cukor helyett mézzel érdemes édesíteni. Ügyeljünk rá, hogy ne legyen forró a lé, amikor a mézet hozzákeverjük, és ilyenkor már nem kell (nem is szabad) újra felforralni, hogy a méz értékes hatóanyagait megőrizzük!
...vissza a lap tetejére
Amennyiben szeretnél értesítést kapni ha új tartalom kerül a blogra, az oldal tetején található "subscribe" gombra kattintva adhatod meg ehhez az email címedet.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése