A fűszerspirál


A jelenlegi gyógynövénykert központja a fűszerspirál. A spirál ötlete távolkeletről származik, onnan vettük át, és válik egyre nagyobb divattá itt nyugaton is. Azért nagyon jó, mert a spirál különböző részein egész más klimatikus viszonyokat teremt- a spirál tetején a meleget, szárazságot, tápanyagban szegényebb talajt kedvelő növényeket lehet ültetni, az északi oldalra kerülnek az árnyékkedvelők. Lent a tó mellett a legnagyobb nedvességigényűek vannak, nekik kell a leginkább tápanyagdús talaj. 


Idén tavasszal kezdtük a gyerekekkel a kővel megtámasztott virágágyások kialakitását,  és hogy az ágyások közti utakat ne nője be a gaz, tölgyfa, dió és szilvafa rönkökből készült "járólapokkal" raktuk ki őket, a csalángyökereket pedig amennyire csak lehetett, kiszedtük. Nagy munka volt, de elkészült!

Ezután kezdtük gyűjtögetni a növényeket: többet átköltöztettem előző otthonunk kertjéből, volt, amit ismerősöktől kaptam, volt, amit kertészetből szereztem be vagy magról ültettem, és vannak, amik eredetileg vadon nőtt, erdőből, mezőről kiásott és betelepített gyógynövények.  Persze még igy is sok üres hely van az ágyásokban, sok helyre még nem készült el a névtábla, amiket kis asztalos műhelyemben magam készitek a leggyakrabban használt magyar- és a hivatalos latin névvel.


Amennyiben szeretnél értesítést kapni ha új tartalom kerül a blogra, az oldal tetején található "subscribe" gombra kattintva adhatod meg ehhez az email címedet.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Újrakezdés

A nyírfa titka

Bemutatkozás