Gyógynövényes szirupok, szörpök
Fenyőrügy szirup
Az erdei
fenyő tavasszal gyűjtött fiatal hajtásaiból készül. Cukorral rétegezve, hideg
eljárással történik a fenyőrügyek nedvességtartalmának, illóanyagainak
kivonása, így egy intenzív ízű és illatú köhögéscsillapító, nyálkahártyavédő
szirupot kapunk. Fogyasztható magában, de ízesíthetünk vele gyógyteát, ezzel is
erősítve annak hatását. Intenzív, jellegzetes aromája miatt koktélokba is
előszeretettel használják.
Köhögés elleni szirup
Négy
gyógynövény keverékéből készült szirup, ami immár több éve teljesít jó
szogálatot a kisgyerekes családok téli időszakaiban. A lándzsás utifű
nyálkaanyagi bevonják a sérült nyálkahártyát a garatban, segítik a léguti
váladék kiürülését. A kakukkfű illóolaja fertőtlenítő, köptető hatású, a nyár
végén nyíló ökörfarkkóró virága lazítja a felgyülemlett, sűrű váladékot. A
hársfa virága pedig finom ízével, nyálka- és illóolaj tartalmával kiegészíti az
előzőek hatását.
Mézes csipkebogyó szörp
A csipkebogyó
áltermését mindenki ismeri, szúrós, tövises bokra, szőrös magjai ellenére sokan
kedvelik, gyűjtik, fogyasztják. Ez a szörp- a csipketeához hasonlóan- hideg
áztatással készül, hogy megőrizzük a bogyók magas C-vitamin tartalmát. Vitamin-
és ásvűnyi anyag tartalma miatt a csipke igazi immunerősítőnek számít, ezt a
hatást erősíti tovább a szörpben használt akácméz. (Literenkénk 50 dkg
akácmézzel készült!) Fogyasztás előtt fölrázandó!
Mézes homoktövis szörp
A homoktövis
a hazánkban megtalálható legmagasabb C-vitamin tartalmú gyógynövény. A csipkeszörphöz
hasonlóan készül. Fogyasztás előtt ezt is szükséges fölrázni, hogy az üveg
tetejére kiült gyümölcshús elkeveredjen!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése