Gyógynövényes szirupok, szörpök


A szirupok és szörpök között alapvető különbség, hogy míg a szirupok a növényi részek cukor-oldatos kivonatai, így gyógyászati célokra használjuk, addig a szörpök bogyós gyümölcsökből készültek, vízzel higítva finom és egészséges italt kapunk.

Fenyőrügy szirup
Az erdei fenyő tavasszal gyűjtött fiatal hajtásaiból készül. Cukorral rétegezve, hideg eljárással történik a fenyőrügyek nedvességtartalmának, illóanyagainak kivonása, így egy intenzív ízű és illatú köhögéscsillapító, nyálkahártyavédő szirupot kapunk. Fogyasztható magában, de ízesíthetünk vele gyógyteát, ezzel is erősítve annak hatását. Intenzív, jellegzetes aromája miatt koktélokba is előszeretettel használják.

Köhögés elleni szirup
Négy gyógynövény keverékéből készült szirup, ami immár több éve teljesít jó szogálatot a kisgyerekes családok téli időszakaiban. A lándzsás utifű nyálkaanyagi bevonják a sérült nyálkahártyát a garatban, segítik a léguti váladék kiürülését. A kakukkfű illóolaja fertőtlenítő, köptető hatású, a nyár végén nyíló ökörfarkkóró virága lazítja a felgyülemlett, sűrű váladékot. A hársfa virága pedig finom ízével, nyálka- és illóolaj tartalmával kiegészíti az előzőek hatását.

Mézes csipkebogyó szörp
A csipkebogyó áltermését mindenki ismeri, szúrós, tövises bokra, szőrös magjai ellenére sokan kedvelik, gyűjtik, fogyasztják. Ez a szörp- a csipketeához hasonlóan- hideg áztatással készül, hogy megőrizzük a bogyók magas C-vitamin tartalmát. Vitamin- és ásvűnyi anyag tartalma miatt a csipke igazi immunerősítőnek számít, ezt a hatást erősíti tovább a szörpben használt akácméz. (Literenkénk 50 dkg akácmézzel készült!) Fogyasztás előtt fölrázandó!

Mézes homoktövis szörp
A homoktövis a hazánkban megtalálható legmagasabb C-vitamin tartalmú gyógynövény. A csipkeszörphöz hasonlóan készül. Fogyasztás előtt ezt is szükséges fölrázni, hogy az üveg tetejére kiült gyümölcshús elkeveredjen!


 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Adventi készület

Alma-cékla rostoslé

Bemutatkozás